Kütüphane Haftası Panelinde Önemli Duyurular
Sinop Sabahattin Ali Kültür Merkezi'nde, Kütüphane Haftası dolayısıyla düzenlenen "100 Yıllık Kamusal Bir Mekan: Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi" adlı panelde, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Güzel önemli açıklamalarda bulundu. Güzel, Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi'nin yanı sıra Sinop Kültür Merkezi'ne de dijital bir kütüphane kurulacağını duyurdu. Bu iki kütüphane ile Sinopluların milyonlarca dijital esere kolay erişim sağlayacağını vurguladı.
Panelde konuşan Müdür Fatih Güzel, kütüphanelerin geçmişten günümüze bir köprü işlevi gördüğünü belirtti. Kütüphanelerin yalnızca bilgi taşıyıcıları değil, aynı zamanda geçmişi geleceğe aktaran ve yeni fikirlerin ortaya konduğu üretim merkezleri olduğunu ifade etti. Bu yılın temalarının "üreten kütüphaneler" olarak belirlendiğini kaydeden Güzel, kütüphanelerin toplumsal ve kültürel yaşamda nasıl bir etki yarattığına dikkat çekti.
Güzel, panelde iki önemli müjde vererek, konuşmasını tamamlamak istediğini belirtti. İlk müjde, hayalini kurduğu Gelincik bölgesinin ihtiyacı olan Kültür Merkezi içinde, galeri katında Şube Halk Kütüphane Projesinin bakanlık tarafından onaylandığı oldu. Bu projenin, 3-4 ay içinde gençler ve çocuklar için hizmete açılmasının planlandığını söyleyen Güzel, kütüphanenin 24 saat yaşayan modern bir dijital kütüphane olacağını ifade etti.
İkinci müjdesi ise Türkiye genelinde 1400’den fazla halk kütüphanesi bulunduğunu ve bu kütüphanelerden sadece 102 tanesinde milli dijital kütüphane erişim istasyonunun bulunduğunu aktardı. Bu istasyonlardan birinin de Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi’nde yer aldığını belirten Güzel, bu durumun, milyonlarca yazma esere ve kütüphane materyaline erişim imkanı sağladığını vurguladı.
Fatih Güzel, programın düzenlenmesinde katkıda bulunan Sinop Üniversitesi Rektörlüğü’ne, özellikle Sayın Serkan Yazıcı ve Cenk Demir hocalarına, Sinop Belediyesi'ne ve belediye başkanına da teşekkür etti. Katılımcılara da destekleri için saygılarını iletti.
Sonuç olarak, Sinop’ta kurulacak olan bu iki kütüphane, bölge halkının kültürel ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol üstlenecek. Dijital kütüphanenin sağladığı erişim imkanı ile Sinoplular, zengin bir bilgi kaynağına ulaşarak kendi kişisel ve akademik gelişimlerine katkı sağlayabilecekler. Kütüphanelerin geçmişle kurduğu bağ ve geleceğe sunduğu katkı, toplumsal hafızanın güçlenmesine de yardımcı olacak.