GÜNDEM

"Sinop Barosu'ndan Avukatlar Günü Mesajı"

Sinop Barosu tarafından Hükümet Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı

Sinop Barosu'nun 5 Nisan Avukatlar Günü Töreni

Sinop Barosu tarafından düzenlenen 5 Nisan Avukatlar Günü töreni, Hükümet Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Sinop Baro Başkanı Av. Funda Öztürk Altuntaş bir konuşma yaptı. Törene Sinop Belediye Başkanı Metin Gergerlioğlu, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yakup Taşdemir ve Sinop Barosu’na kayıtlı avukatlar katıldı. Çelenk sunma töreninin ardından, Sinop Barosu hizmet binasında bir kokteyl etkinliği yapıldı.

Baro Başkanı'nın Mesajı

Sinop Baro Başkanı Av. Funda Öztürk Altuntaş, yaptığı konuşmada tüm meslektaşlarının Avukatlar Günü'nü kutlayarak, onları saygıyla selamladı. Her yıl olduğu gibi bu Avukatlar Günü'nde de, hakkın ve hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, adil yargılanma ve hukuk devleti ilkesi için savunmanın önemini vurguladı. "Adalete erişimin güvencesinin biz avukatlar olduğunu fakat mevcut ekonomik ve sosyal koşulların avukatları güvencesizliğe mahkum ederek mesleğin toplumsal işlevini zayıflattığını" ifade etti. Avukatlar Günü’nün, sadece bir kutlama değil, aynı zamanda adaletin yalnız bırakıldığı her anı hatırlatan bir anlam taşıdığını belirtti. 5 Nisan'ın, adalet için mücadele eden herkesin günü olduğunu vurgulayarak, "Bugün yalnızca cübbemizi taşımakla kalmıyoruz; aynı zamanda altındaki acıyı, öfkeyi ve umudu dile getiriyoruz." dedi.

Mesleğin Zorlukları ve Mücadele

Avukatlık mesleğinin yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda bir adanmışlık olduğunu belirten Altuntaş, hukukun üstünlüğü için mücadelenin sürdüğünü vurguladı. Bunun günlük bir sorumluluk, her duruşmada yeniden hatırlanan bir ilke olduğunu ifade etti. Avukatların, çok sayıda hukuki ve idari baskıyla karşılaştığını, ciddi bir varoluş mücadelesi vermek zorunda kaldıklarını da dile getirdi. "Her sabah ekonomik kaygılarla uyanıyoruz ve genç avukatlar, bu meslekte ayakta kalma savaşı veriyorlar." şeklinde konuştu. Stajyer avukatların adil dağılımla kamu kaynaklarından ücret alması gerektiğini ancak çoğu zaman ekonomik bağımlılıklar yüzünden bu durumun gerçekleşmediğini belirtti. Ayrıca adli yardım dosyalarında verilen emeğin aylar sonra gelir kaybına uğradığını, meslektaşlarının CMK kapsamındaki hak ettikleri vekalet ücretlerinin ödenmediğini vurguladı.

Şiddet ve Baskılar

Avukatların kollukta, adliyede, mahkemede, sokakta, bürosunda ve evinde şiddete uğradığını belirten Altuntaş, hukukun devleti ilkesinin zedelenmesi ve yargının bağımsızlığının etkisinin hissedildiğini kaydetti. Yapılan hukuki, ekonomik ve sosyal baskıların avukatlık mesleğini zorlaştırdığını ve hukuk devleti ilkesinin temelini tehlikeye attığını ifade etti. Son dönemlerde, hukuk devleti ilkesine aykırı uygulamaların arttığını ve bu durumun sadece avukatları değil, tüm yurttaşları olumsuz etkilediğini vurguladı. Yargının tarafsızlığına ve bağımsızlığına zarar veren uygulamalara karşı durduklarını, hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadele etme kararlılıklarını yineledi.

Meslek Onuru ve Kamuoyu Duyurusu

Meslektaşlarına ve kamuoyuna duyurmak istediğini belirterek, bağımsız savunmanın özgür ve kararlı temsilcileri olarak görevlerinin farkında olduklarının altını çizdi. Avukatların, adaletin sağlanması ve topluma hizmet etmekte vazgeçmeyeceklerinin vurgusu yaparak, hukuk devletinin temel ilkelerinin korunması için mücadele edeceklerini açıkladı. Sonunda, Altuntaş, "Adaletin olmadığı bir ülkede hiçbir yurttaş kendini güvende hissedemez. Adaletin tek güvencesi, adaleti savunmaya hazır olanların kararlılığıdır." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.