HABERDE İNSAN

"70 Yıl Kimliksiz Yaşadı: Dram Dolu Hikaye"

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Aligör Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki Fatma Akyüz, rahatsızlandığı için komşuları tarafından hastaneye götürüldü

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Aligör Mahallesi'nde yaşayan 70 yaşındaki Fatma Akyüz, rahatsızlandığı için komşuları tarafından hastaneye götürüldü. Hastaneye giriş kaydını yapmak isteyen komşuları, kadının yanında kimliğinin olmadığını öğrendi. Eşi Faruk Akyüz (75) ile irtibata geçen komşuları, kimliğini hastaneye getirmelerini istedi. Ancak Faruk Akyüz’ün 'Kimliği hiç olmadı' demesi üzerine Mahalle Muhtarı Mehmet Salih Alakuş daha fazla bilgi almak için devreye girdi.

Mahalle muhtarının kadının evine gitmesiyle birlikte 70 yıldır kimliği olmadan yaşayan Fatma Akyüz hakkında şaşırtıcı bilgileri öğrendi. Resmi olarak bekar görünen 75 yaşındaki Faruk Akyüz ve kimliksiz yaşayan 70 yaşındaki eşi Fatma Akyüz’ün 4 çocuğunun olduğu ve nüfusta başkalarının üzerine kayıtlı oldukları ortaya çıktı. Tek göz bir evde hasta eşine bakan Faruk Akyüz, ölmeden önce eşini Nüfus Müdürlüğü'ne kaydettirmek istiyor ve bu konuda yetkililerden yardım bekliyor.

Mahalle Muhtarı Mehmet Salih Alakuş, "Biz şu ana kadar bu vatandaşın kimliğinin var olup olmadığını bilmiyorduk. Hastalandıktan sonra vatandaşın kimliğinin olmadığını öğrendik. Kimliğini çıkarmak için ilk önce nüfus dairesine gittik ama ne yazık ki nüfus dairesi müdürü bize 'bu vatandaşın bir ağabeyi ya da bir ablası gelsin müracaat etsin' dedi. Yani resmiyette şu an bu şekilde yürüdüğü için müdürün de elinden bir şey gelmiyor. Mahkeme açmayı düşündük. Mahkeme açtığımız zaman sürecin ne kadar uzayacağını bilmediğimiz için bizim şu anda elimiz kolumuz bağlı. Vatandaşımız mağdur. Biz vatandaşa Aligör mahalle sakinleri olarak yardım ediyoruz. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz, devletin bu sorunu çözmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda, Akyüz ailesinin 4 çocuğu olduğunu belirten muhtar, "Çocuklarının hiçbiri vatandaşa bakamıyor çünkü hepsi tarım işçisi olduğu için buraya gelemiyorlar. Eşinin de altı tane ağabeyi var, onlar da tarım işçisi. Tarım işçisi olmalarının yanı sıra okuma yazmaları dahi yok. Nasıl bir yol izleyeceklerini bilmiyorlar. Şimdiye kadar yol gösteren de olmamış. Çocuklar amcalarının üzerine kayıtlı. Dayımız da nüfusta bekar görünüyor. Biz kaymakama Aligör'deki mağdur vatandaşı söylediğimiz zaman elini uzatıyor ama şu anki vatandaşın kimliği olmadığı için bizim kaymakama böyle bir insanın olduğunu ispatlamamız lazım" dedi.

Faruk Akyüz, eşinin kimlik çıkarılması için devletten yardım talep ederek, "Ben evlendim, bizim hanımın nüfusu yok, 70 yaşında. Biz devletten kimlik istiyoruz. Bizim hanımın kimliği olursa devlet hastanesine götürürüz. Perişan olduk. 4 çocuğum var, onların da nüfusunu kardeşimin üstüne çıkardılar. Ben 75 yaşındayım, benim hanımın 6 kardeşi var, onlar da çıkartmadı. Devlet benim hanımın nüfusunu çıkarırsa çok iyi olur. Doktora gidemiyoruz, şimdi nüfus cüzdanı olursa çok iyi olur. Eşime ben hizmet ediyorum. Kaldırıyorum, yemek yapıp ona veriyorum. Ben de kimsesizim çünkü ne kardeşim var ağabeyim, hepsi öldü” diyerek duygularını dile getirdi.